Kategórie
 
 
 
 
 

Ako sa starať o vodu v bazéne

Ako sa starať o vodu v bazéne

Starostlivosť o bazénovú vodu nekončí jeho napustením začiatkom sezóny. Nestačí ani z času na čas pozbierať popadané lístie z hladiny. A verte nám, nevypláca sa tiež spoliehať na to, že bazénový filter odstráni všetky nečistoty. Čo všetko teda zahŕňa starostlivosť? Nielen čistenie, ale napríklad aj vedomosť toho, koľko stupňov má mať voda v bazéne. 

Čistá voda v bazéne - ako ju dosiahnuť?

Začnime spomínanou teplotou vody. Aj tá je vo vzťahu k čistote vody dôležitá, nakoľko pri príliš nízkych či príliš vysokých teplotách nemusí byť čistiaca chémia účinná, prípadne sa vôbec nerozpustí. Tak teda, koľko stupňov má mať voda v bazéne?

Aj keď do veľkej miery ide o subjektívnu hodnotu, za pohodlné rozmedzie teploty sú považované hodnoty 25 až 29 stupňov Celzia. Ak je voda vo vašom bazéne v rámci tohto horizontu, môžete tiež ostať pokojní, pretože chémia v ňom, napríklad chlór, účinné plní svoju úlohu.

Tu sa však pozastavíme. Môže sa stať, že aj vtedy, keď používate čistiace prostriedky, zelená voda v bazéne sa vám nevyhne. Najčastejšie sa tak stáva, keď sú exteriérové teploty príliš vysoké, prípadne po búrkach či dažďoch.

Zelená voda v bazéne je indikátorom prítomnosti rias. Ďalším signálom ich výskytu sú slizké steny a biofilm na hladine. V takomto momente zbystrite pozornosť a ihneď doplňte bazénovú chémiu.

Búrky a vysoké teploty sú len dvoma z celého radu situácií, ktoré preukazujú význam opakovanej aplikácie chémie. Myslite tiež na to, že účinnosť chlóru či aktívneho kyslíka časom klesá. Kalná voda v bazéne je už znakom zanedbanej starostlivosti.

Myslite tiež na pH a povrchové čistenie

Chlór nie je jediná chémia, ktorú by ste mali aplikovať do svojho bazéna. Veľmi dôležité je tiež monitorovať pH vody, ktoré by ideálne malo byť v rozmedzí 7 až 7,5.

Ak je vyššie, stráca sa dezinfekčný účinok chlóru a dochádza k tvorbe spomínaných rias. Naopak, hodnota pH pod 7 môže spôsobiť koróziu kovových častí. Výsledkom môže byť zase kalná voda v bazéne.

Na zvyšovanie či znižovanie pH sa používajú prípravky s označením pH plus a pH mínus.

Samozrejme, zabúdať nesmiete ani na povrchové čistenie hladiny vášho bazéna. Samozrejmosťou by u vás malo byť používanie skimmera, ktorý v tomto ohľade odvedie svoju robotu. Ani on si však vždy neporadí s úplne každou nečistotou. Čistá voda v bazéne je vždy výsledkom viacerých činností. 

Majte teda po ruke aj teleskopickú tyč so sieťkou, ktorou dokážete odstrániť lístie, konáriky a ďalšie častice z hladiny. Ak už nejaká spadla na dno bazéna, veľmi účinným pomocníkom je takzvaný bazénový dnový vysávač.

Ako vidieť, starostlivosť o vodu v bazéne je viacúrovňová rutina. Ak sa chcete vyhnúť zelenej farbe, prípadne zákalu, určite nezanedbávajte ani hĺbkové, ani povrchové čistenie.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia