Kategórie
 
 
 
 
 

Údržba bazéna pre začiatočníkov – tri piliere, ktoré musíte poznať

Údržba bazéna pre začiatočníkov – tri piliere, ktoré musíte poznať

Údržba bazéna je nevyhnutnou činnosťou, ktorú by mal pravidelne absolvovať každý jeden majiteľ. Samozrejme, nikto učený z neba nespadol a aj v tejto oblasti sa človek najprv musí učiť. Rozhodli sme sa teda pre vás písať stručného sprievodcu toho, ako na čistenie a údržbu bazéna pre začiatočníkov.

 

Na úvod potrebujete spoznať tri hlavné kategórie. Ako vyčistiť dno a hladinu, ako na testovanie vody a ako vyčistiť bazénový filter. Začnime posledným menovaným.

Ako vyčistiť bazénový filter?

Jedným z najčastejších omylov pri údržbe bazéna je zanedbávanie čistenia filtra. Jeho údržba závisí od toho, aký typ v bazéne máte. Zvyčajne sa používa klasický kartušový filter, čoraz rozšírenejšia je však aj piesková filtrácia.

 

V prípade čistenia kartušového filtra ho jednoducho vyberte a dôkladne očistite pod tečúcou vodou, pričom nevynechajte žiaden záhyb. Proces opakujte dovtedy, kým z neho nebude tiecť čistá voda bez sfarbenia. Filter odporúčame pri aktívnom kúpaní sa v bazéne čistiť aspoň dvakrát týždenne, ak nemáte čas, tak minimálne raz.

 

O čosi odlišné je to pri pieskovej filtrácii. Tá má mimoriadne náročnú úlohu a tou je zachytávať mikročastice pomocou filtračného kremičitého piesku. Ak máte bazén umiestnený blízko pri stromoch alebo v prašnom prostredí, tak filter určite dostáva zabrať.

 

To, že je čas na jeho čistenie, spoznáte na ukazovateli manometra, ktorý je jeho súčasťou. Porovnajte hodnotu tlaku na ňom s prevádzkovou hodnotou, ktorú uvádza výrobca. Ak je nameraný tlak vyšší, váš bazénový filter zrejme už nepracuje optimálne.

 

V takom prípade je potrebné piesok preprať, teda prečistiť. Niektoré moderné filtrácie majú zabudovaný automatický čistiaci program, v opačnom prípade však postupujte v súlade s inštrukciami od výrobcu. Pieskovú filtráciu do bazéna odporúčame čistiť vždy, keď je tlak na manometri vyšší od optimálnej prevádzkovej hodnoty.

 

Čistenie hladiny a dna bazéna

To, že je bazén potrebné vyčistiť od mechanických nečistôt, zvyčajne rozpoznáte štandardnou vizuálnou kontrolou. Plávajúce lístie, konáriky, kamienky či iné neželané častice sú signálom toho, že je čas na údržbu.

 

Hladinu vyčistite štandardne teleskopickou tyčou so sieťkou. Veľmi užitočný v tomto ohľade je aj závesný skimmer, ktorý sa umiestni na kraj bazéna a zachytáva hrubé nečistoty.

 

Čo však robiť vtedy, ak kamienky či nečistoty už klesli na dno?

 

V akom prípade určite použite bazénový vysávač. Existujú rôzne druhy, čoraz populárnejšími sa stávajú roboty, ktorým iba zapnete požadovaný program a necháte ich pracovať. Dnový vysávač je zďaleka najúčinnejším spôsobom čistenia spodku bazéna.

 

Pamätajte, kvôli odstraňovaniu hrubých nečistôt z dna či hladiny bazéna nemusíte vypúšťať vodu. Zbytočne tak iba zdvihnete svoje účty. Bazén vypúšťajte primárne pred zazimovaním, pri rutinnej údržbe nie.

 

Čo sa týka čistenia hladiny, určite ho vykonávajte vždy, ak zbadáte nejaké nečistoty. Zanedbaním tejto údržby si iba pridávate prácu do budúcnosti.

 

Testovanie vody

Pri pravidelnej údržbe bazéna odporúčame testovať dva parametre vody. Jej pH, teda zásaditosť či kyslosť a prítomnosť chlóru v nej.

 

Začnime prvým menovaným. Hodnotu pH vody bazéna môžete otestovať rôznymi prostriedkami, najčastejšie sú testery prúžkové, kvapkové alebo elektronické.

 

Ideálna hodnota pH vody bazéna je medzi 6,5 až 7,5. Ak je vyššia, voda je zásaditá a hrozí predovšetkým poškodenie rôznych kovových súčastí bazéna. Nižšia je naopak kyslá, čo je škodlivé pre ľudskú pokožku. Akékoľvek odchýlky od neutrálnych hodnôt môžete napraviť pomocou chemických prípravkov, takzvaných pH mínus a pH plus. Riaďte sa príbalovou informáciou.

 

Dôležité tiež je, aby ste mali optimálne hodnoty chlóru v bazéne. Ak sú príliš nízke, dezinfekcia nie je efektívna, ak príliš vysoké, odnesú si to vaše oči a pokožka.

 

Hodnoty chlóru v bazéne sa najčastejšie merajú kvapkovými testermi. Nemali by prekročiť 0,3 miligramov na liter vody. Ak sú vyššie, vyriešite to dopustením ďalšej vody, respektíve predtým jej čiastočným vypustením. Existujú tiež chemické prípravky určené priamo na zníženie hodnôt chlóru v bazéne.

 

Ak naopak potrebujete hodnotu chlóru v bazéne zvýšiť, poslúži vám na to chlórový granulát, respektíve iný prípravok s jeho obsahom (tzv. chlór šok) či dispenzer. Myslite tiež na to, že v dnešnej dobe už existujú aj šetrnejšie alternatívy na čistenie bazéna, ako je chlór. Jedným z populárnych spôsobov je napríklad aj kyslíková chémia.

 

Pamätajte na to, že údržba bazéna nie je jednorazovou činnosťou, ale pravidelne sa opakujúcou rutinou. Ak ju zanedbávate, zbytočne si pridávate prácu do budúcnosti, čo vám odhryzne nielen z časového fondu, ale aj z rodinného rozpočtu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia