Kategórie
 
 
 
 
 

Vyhrievanie bazéna: Aké máte možnosti?

Vyhrievanie bazéna: Aké máte možnosti?

Ak si plánujete predĺžiť kúpaciu sezónu, jedným z najelegantnejších riešení je použiť vyhrievanie bazéna. Na trhu nájdete viacero spôsobov, ako to dosiahnuť. Vybrať si solárny ohrev bazéna? Stiahnuť po inej alternatíve? Napríklad po elektrickom ohreve bazéna? Zorientovať sa v týchto spôsoboch môže byť problematické - pripravili sme pre vás teda stručného sprievodcu.

Solárny ohrev bazéna

 

Dobrou správou na úvod je, že solárny ohrev bazéna možno využiť ako pri zapustených bazénoch, tak pri nadzemných. Samozrejme, objemu vyhrievanej vody je potrebné prispôsobiť aj výkonnosť zariadenia. Ide zvyčajne o solárny panel, ale môže ísť napríklad aj o solárnu plachtu, ktorá rovnako funguje ako kolektor.

 

Takýto ohrev bazéna funguje na princípe uzavretého okruhu. Býva napojený na filtračné zariadenie, pričom do obvodu je zapojený ešte aj solárny kolektor. Pri prechode cez neho sa voda ohreje a putuje naspäť do bazéna. Keďže energia je čerpaná zo slnka, prevádzkové náklady sú minimálne.

 

Výhodou takéhoto spôsobu je pomerná jednoduchosť inštalácie a používania. Ak si chcete zhotoviť ohrev bazéna svojpomocne, toto je cesta. Nevýhodou je, samozrejme, predovšetkým závislosť od slnečného počasia. Je tiež potrebné zdôrazniť, že existujú aj efektívnejšie metódy vyhrievania bazéna.

 

Elektrický ohrev bazéna

 

Ak nechcete byť pri vyhrievaní bazéna závislí od počasia, siahnite po osvedčenom zdroji energie - elektrine. Hneď na úvod však povieme, že ide o vhodnú metódu predovšetkým pre menšie bazény. S nárastom objemu vyhrievanej vody priamo úmerne rastú aj účty za energie.

 

Elektrický ohrev bazéna funguje na princípe prietokového ohrievača. Voda pretečie v uzavretom okruhu cez výhrevné teleso, následne ohriata na požadovanú teplotu ide naspäť do bazéna.

 

Aj táto metóda sa vyznačuje jednoduchosťou inštalácie a používania. Myslite na to, že pri akomkoľvek elektrickom zariadení hrozia v prípade kontaktu s vodou skrat, poškodenie majetku či zdravia. Pri využívaní tohto ohrevu bazéna je teda namieste opatrnosť.

 

Bazénové tepelné čerpadlo

 

Spomedzi troch uvedených spôsobov ide o finančné najnákladnejší, ale iba čo sa týka prvotnej investície. Prevádzkové náklady sú pri používaní bazénového tepelného čerpadla najnižšie.

 

Medzi jeho výhody patria nezávislosť od počasia, jednoduchosť používania, široká ponuka na trhu a spoľahlivý chod. To všetko za predpokladu, že si vyberiete také tepelné čerpadlo, ktoré je určené pre objem vody vo vašom bazéne.

 

Toto zariadenie v sebe kombinuje to najlepšie zo solárneho a elektrického ohrevu bazéna. Nízke prevádzkové náklady a možnosť použiť ho za akýchkoľvek klimatických podmienok. Ak teda hľadáte zlatú strednú cestu, vyberte si bazénové tepelné čerpadlo.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia