Kategórie
 
 
 
 
 

Výhody a nevýhody nadzemných bazénov

Vyberáte bazén do vašej záhrady a neviete sa rozhodnúť, či bude nadzemný bazén pre vás to pravé? Pri hľadaní najlepšieho riešenia vám pomôže krátke porovnanie jeho výhod a nevýhod.

Prečo nadzemný bazén

Nadzemné bazény sú najčastejšou voľbou pre niekoľko ich výhod. Pri nižších obstarávacích nákladoch budete mať vo svojej záhrade plnohodnotný bazén s dlhou životnosťou. Ponúkajú tiež vysokú kvalitu a v porovnaní so zapustenými bazénmi vás iste poteší aj jednoduchá inštalácia.

Výhody nadzemných bazénov

Nadzemné bazény nie sú náročné na priestor a pred inštaláciou nie je potrebné vykonávať žiadne výkopové práce. Po skončení teplejšieho obdobia roka sa dajú jednoducho opäť zložiť a umiestniť, napríklad, do garáže. Ušetria vám tak zložité vypúšťanie rozvodov vody pred zazimovaním, ktoré vyžaduje údržba zapusteného bazéna. Nezanedbateľnou výhodou je tiež nižšia cena.

Vhodné aj do malých záhrad

Nadzemný bazén si môžete vybrať v rôznych rozmeroch tak, aby vhodne zapasoval do vašej záhrady a vyhovoval vám aj svojou veľkosťou. K dispozícii sú tiež modely do malých záhrad, v ktorých je kvôli nedostatku priestoru nemožné vybudovať zapustený bazén.

Bezpečnejšie pre deti

Toto riešenie poteší aj tých, ktorí majú malé deti. Do nadzemného bazéna nemôžu vo chvíli, kedy sa ocitnú mimo vášho dohľadu, spadnúť. Nebudete sa tak musieť obávať o ich bezpečnosť.

Aké nevýhody majú nadzemné bazény

Oproti zapustenému bazénu môže byť nevýhodou nadzemného modelu ťažší prístup do vody. Na jeho okraj si nebudete môcť jednoducho sadnúť, aby ste si len omočili nohy, potrebné bude najskôr vyjsť po schodíkoch. Toto riešenie vám tiež neposkytne dostatok miesta na plávanie. Nájdete v nich však skvelého pomocníka na osvieženie aj množstvo hier vo vode.

Napriek modernému dizajnu, môže nadzemný bazén pre niekoho znamenať aj narušenie vzhľadu záhrady. Vplyv na dizajn exteriéru však bude závisieť hlavne od vášho osobného vkusu. V porovnaní so zapustenými bazénmi majú tiež kratšiu životnosť.

Samonosné bazény a bazény s pevnou konštrukciou

Bazén jedinečným spôsobom spestrí teplé dni strávené v kruhu rodiny a priateľov. Využijete ho na odpočinok počas víkendov a voľných popoludní, radi sa v ňom vyšantia deti aj dospelí. Nadzemný bazén si môžete vybrať v dvoch prevedeniach.

Samonosné bazény

Prvým typom sú samonosné bazény s nafukovacím prstencom, ktoré držia svoj tvar pomocou vlastnej hmotnosti. Ich výhodou je dlhá životnosť — až niekoľko desiatok rokov. Samonosný bazén vás poteší jednoduchou inštaláciou. Vyberte rovnú plochu, na ktorú je vhodné položiť tiež ochrannú podložku. Potom bude potrebné iba nafúknuť prstenec vzduchom a napúšťať vodu. Bazén sa počas napúšťania postaví celkom sám bez toho, aby ste museli čokoľvek robiť. Vyhovovať vám budú aj jednoduchou údržbou, pričom máte k dispozícii množstvo rozmerov.

Nadzemné bazény s pevnou konštrukciou

Ak hľadáte vyššiu pevnosť a odolnosť voči preliatiu vody, bude vám vyhovovať bazén s pevnou konštrukciou. Pri vyššej investícii dostanete bazén, ktorý je vyrobený z materiálov odolných voči nárazu aj UV žiareniu. Pri jeho inštalácii vás čaká náročnejšia úprava terénu, ktorý bude potrebné vyrovnať. Použiť môžete aj piesok a geotextilnú podložku, ktoré ochránia základňu bazéna pred poškodením a napadnutím plesňami.

Konštrukcia bazéna nie je zložitá. Jednotlivé diely do seba ľahko zapadajú bez toho, aby ste potrebovali upínacie kolíky či iné doplnky. Postaviť nadzemný bazén v záhrade tak zvládne každý šikovný domáci majster. Aj k tomuto typu odporúčame vybrať schodíky na lepší prístup do vody a príslušenstvo na úpravu vody.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia