Kategórie
 
 
 
 
 

Výber správneho svetla do bazéna

Jedinečnú atmosféru pri kúpaní aj posedení v záhrade vám pomôžu vytvoriť svetlá do bazéna. Ako ich vybrať do zapusteného aj nadzemného bazéna, vám poradíme v nasledujúcich odsekoch.

Komfort, ktorý ocení celá rodina

Svetlá do bazéna vám umožnia vychutnať si naplno teplé letné večery. Po návrate domov z práce si tak budete môcť dopriať dokonalé osvieženie aj v tom prípade, že sa vrátite až v neskorších hodinách. Nočné kúpanie a oddych v bazéne sa iste stane tiež vyhľadávaným spestrením víkendov a potešíte ním aj vaše návštevy. Bazén budete môcť vďaka osvetleniu využívať bez obmedzenia, celej záhrade navyše dodáte osobitý vzhľad.

Ako vybrať svetlá do bazéna

Aby osvetlenie bazéna splnilo svoj účel, pred výberom by ste mali poznať jednotlivé typy svietidiel. K dispozícii sú halogénové a LED svietidlá.

Halogénové svetlá do bazéna

V porovnaní s klasickými žiarovkami, ktoré sa využívali v minulosti, šetria halogénové svetlá až 20 % elektrickej energie. Sú preto šetrnejšie k životnému prostrediu, a keďže vydržia dlhšie, šetria aj čas na starostlivosť o bazén.

LED svetlá do bazéna

Ešte viac úsporným riešením sú LED svetlá. LED osvetlenie bazéna minimalizuje spotrebu elektriny, čím znižuje vaše náklady na jeho prevádzku. Vysokú energetickú úspornosť dopĺňa dlhá životnosť. LED osvetlenie zároveň prispieva k ochrane životného prostredia a šetrí aj váš čas. LED bazénové svetlá vydávajú navyše jasné svetlo a svoju maximálnu žiarivosť dosahujú okamžite po rozsvietení.

Svetlá do bazéna podľa typu bazéna

Svietidlá vyberajte tiež podľa typu bazéna. K dispozícii sú modely, ktoré sa inštalujú do stien či dna zapusteného bazéna počas jeho realizácie. Ak máte nadzemný bazén, môžete si vybrať riešenie s uchytením na magnet. Takéto svetlo do bazéna si potom umiestnite na stenu. Pokiaľ máte bazén s nemagnetickou stenou, stačí pridať kovové koliesko z jeho vonkajšej strany, svetlo potom prichytíte z vnútornej pomocou magnetu.

IP krytie

Keď hovoríme o svetlách do bazéna, dôležitým parametrom je IP krytie. Všetky modely v našej ponuke vyhovujú nárokom na svietidlá, ktoré prichádzajú do stáleho kontaktu s vodou. Sú preto chránené pred vniknutím pevných častíc aj vody a majú IP 68.

Kam umiestniť bazénové svetlá

Do zapusteného bazéna sa počas jeho realizácie dajú umiestniť bazénové svetlá na dno aj steny. Pri plánovaní ich rozmiestnenia myslite na to, že intenzívne svetlo žiariace z dna, by vás mohlo pri plávaní vyrušovať. Vhodnejšie je preto situovať ich na steny. Takto zvolené osvetlenie bazéna vám poskytne dobré podmienky na plávanie aj počas noci a dostatočne presvetlí vodu až po dno.

Dôležitá je tiež vhodne zvolená výška. Bazénové svetlá sa odporúča inštalovať približne 50 – 70 cm od vodnej hladiny. Takýmto spôsobom optimálne osvetlíte celú plochu bazéna bez toho, aby vám nepríjemne svietili do očí. Osobitú pozornosť pri rozmiestňovaní svietidiel by ste kvôli bezpečnosti vstupu do vody mali venovať okoliu schodíkov.

Nezabudnite na okolie bazéna

Myslieť by ste mali tiež na priestor okolo bazéna. Na bezpečný pohyb by ste mali vybrať svietidlá, ktoré ho dostatočne osvetlia. Aj tu je namieste myslieť na IP krytie, postačí však odolnosť voči dažďu, prachu a striekajúcej vode. IP krytie svietidiel by malo byť minimálne 44. K dispozícii sú rôzne modely aj so solárnym zdrojom či modely so súmrakovým čidlom, ktoré sa rozsvietia po zotmení aj samé.

Zvoľte si farbu

Krásne prostredie a čarovnú atmosféru v záhrade dotvoríte aj pomocou farieb svetla. LED svetlá do bazéna sú k dispozícii v množstve odtieňov. Niektoré modely sú k dispozícii tiež s rôznymi farebnými režimami, ktoré sa dajú prepínať pomocou tlačidla.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia