Kategórie
 
 
 
 
 

Sprievodca bazénovou chémiou

Bazénová chémia umožňuje udržiavať čistú vodu v bazéne alebo vírivke po celý rok. Prispieva k odstráneniu mechanických nečistôt, rias a mikroorganizmov. Ak neviete, ako si vybrať najvhodnejší prípravok, poradíme vám.

Správna hodnota pH

Pravidelné používanie bazéna či vírivky, vyššie teploty aj pôsobenie UV žiarenia — to všetko vplýva na výskyt rias a baktérií vo vode. Aby bola voda stále hygienicky čistá a kúpanie vám nespôsobilo žiadne zdravotné problémy, je potrebné ju pravidelne čistiť.

Základom pri starostlivosti o kvalitu vody je kontrola pH. Po úprave vody na pH 6,8 – 7,4 sa môže aplikovať bazénová chémia. Pri nesprávnej hodnote pH by nemala dostatočný účinok. Kontrolu pH vykonáte jednoducho pomocou testerov. Podľa nameraného výsledku bude potrebné použiť prípravok zníženie alebo zvýšenie pH, ktorého dávkovanie určíte podľa návodu výrobcu. Potom budete môcť začať s dezinfekciou vody.

Chlórová a bezchlórová bazénová chémia — aký je medzi nimi rozdiel?

Bazénová chémia sa delí na chlórovúbezchlórovú. Základným rozdielom medzi nimi je použitá aktívna látka.

Chlórová bazénová chémia

Ako účinnú látku používa chlórová bazénová chémia chlór, ktorý má schopnosť ničiť baktérie a vírusy. Pôsobí spoľahlivo proti nežiaducim mikroorganizmom a riasam a poradí si aj so zvýšeným znečistením.  Správnym dávkovaním dosiahnete čistú a zdravotne nezávadnú vodu v bazéne aj vírivke.

Aby vám chlór nespôsobil žiadne ťažkosti, potrebné je dodržiavať pokyny výrobcu na obale. Takýmto spôsobom zabezpečíte jeho bezpečnú, rokmi overenú koncentráciu vo vode. Pri jeho používaní sa však nevyhnete zápachu, ktorý je pre chlór charakteristický a dostane sa na vašu pokožku aj plavky. Táto látka môže niektorým ľuďom s citlivou pokožkou spôsobovať problémy, prispieva tiež k jej rýchlejšiemu vysúšaniu. V takom prípade by ste mali zvážiť používanie prípravkov bez chlóru.

Bezchlórová bazénová chémia

Ak máte malé deti, kožné problémy alebo vám jednoducho prekáža zápach chlóru, k dispozícii je bezchlórová bazénová chémia. Bezchlórová bazénová chémia funguje na báze aktívneho kyslíka, peroxidu vodíka a striebra.

Okrem spoľahlivého ničenia mikroorganizmov sa môžete spoľahnúť tiež na vysokú šetrnosť k pokožke, čo bude vyhovovať aj alergikom. Absencia chlóru pritom neovplyvňuje efektívnosť čistenia vody. Bezchlórová bazénová chémia si dokáže poradiť s riasami aj výraznejším znečistením.

Nezanedbávajte čistenie povrchov a filtráciu

Na čistotu a kvalitu vody v bazéne alebo vírivke má veľký vplyv aj filtrácia. Aby bola voda stále čistá, mala by byť spustená minimálne niekoľko hodín denne. Takýmto spôsobom dosiahnete, že všetka voda z bazéna pretečie cez filter, ktorý zachytáva mechanické nečistoty a pomáha udržiavať jej správne pH.

Dôležité je aj pravidelné čistenie povrchov, ktoré je potrebné vykonávať mechanicky. Napustený bazén pohodlne vyčistíte pomocou bazénového vysávača, raz za rok je vhodné zamerať sa aj na odstránenie odolných vápenatých usadenín na stenách. Na usadené riasy alebo aj ako prevenciu proti ich výskytu odporúčame používať prípravky proti riasam. Tieto prípravky sa dajú používať v dávkovacích čerpadlách aj priamymi pridaním na hladinu bazéna či do prúdu trysiek.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia