Kategórie
 
 
 
 
 

Solárny ohrev pre bazény rady a informácie

Solárny ohrev pre bazény rady a informácie

Správne inštalovaný systém solárnych článkov priemerne zvýši teplotu vody vo vašom bazéne až o 6°C behom sezóny pri porovnaní s bazénmi bez solárneho ohrevu. Pri zamračenom alebo daždivom počasí pracuje solárny ohrev veľmi obmedzene. Iba niekoľko slnečných dní vám dokáže vodu vo vašom bazéne ohriať na optimálnu teplotu.

AKO NAJSŤ MIESTO PRE INŠTALÁCIU SOLÁRNYCH ČLÁNKOV?

Miesto pre inštaláciu vyberte tak, aby mal solárny článok dostatok priameho slnečného žiarenia (najmenej 7 hodín denne). Tím zaistíte optimálne fungovanie solárneho ohrevu. Solárne články je možné inštalovať na strechu domu príp. záhradnej stavby, na jednoduchý stojan podľa rozmerov solárneho článku alebo príp. aj plot (v prípade zvislej inštalácie nie je solárny článok tak účinný, pretože dôjde ku zmenšeniu účinnej plochy vystavenej slnku). Optimálna orientácia solárnych článkov je na juh, juhozápad alebo juhovýchod v sklone 30-45°. Pred inštaláciou skontrolujte prítomnosť ostrých hrán a predmetov v blízkosti umiestnenia solárnych článkov aby sa vylúčilo mechanické poškodenie polypropylénových článkov. Vezmite do úvahy aj okolitú prevádzku záhradných strojov napr. kosačiek na trávu, aby nedošlo k mechanickému poškodeniu článkov odlietajúcimi kameňmi.

 MUSÍM SI KÚPIŤ SO SOLÁRNYM ČLÁNKOM AJ NOVÉ ČERPADLO?

Solárne články nainštalujte podľa „Schémy zapojenia“ k spätnej vetve filtrácie vášho bazénu. Čerpadlo filtrácie má dostatočný výkon pre inštaláciu a prevádzku solárneho ohrevu v blízkosti bazénu. Správnou činnosťou čerpadla a dostatočný prietok vody solárnym článkom potvrdí chladný povrch článku. V prípade, kedy bude panel inštalovaný vo väčšej vzdialenosti od bazénu alebo vysoko nad vodnou hladinou bazénu, je nutné inštaláciu konzultovať s odborníkom.

KOĽKO SOLÁRNYCH ČLÁNKOV POTREBUJEM?

Pri hĺbke bazénu 1,2 m by mala plocha solárnych článkov tvoriť 40-60% plochy Vášho bazénu. Pre bazén o ploche 15 m2 odporúčame použiť 2ks článkov o rozmere 1200x3000 mm alebo 3ks článkov o rozmere 1200x2000 mm. Solárne články je možné medzi sebou prepájať pomocou EPDM spojok obsiahnutých v montážnej sade. V chladnejších oblastiach s menšou intenzitou slnečného svitu odporúčame použiť väčšiu plochu článku.

AKÉ PRÍSLUŠENSTVO JE TREBA NA SPRÁVNU INŠTALÁCIU?

Na správnu inštaláciu budete potrebovať ručnú reguláciu prietoku tvorenú: 2 T kusy s guľovým ventilom a dostatočnou dĺžkou potrubia z PE, PP, PVC alebo korugované PP hadice. Pre rozvody z PVC je treba špeciálne lepidlo na PVC. Pre PE, PP potrubie použijete EPDM spojky s nerezovými sponami (montážna sada) alebo originálne samozverné fitingy napr. +GF+.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia