Kategórie
 
 
 
 
 

Sauny a ich vplyv na imunitu

Poznáme rôzne druhy sáun ako sú suchá sauna, fínska sauna, bio sauna, parná sauna a infrasauna. V tomto článku sa však budeme bližšie venovať dvom druhom sáun. A to infrasaune a fínskej saune.

Infrasauny

Infrasauna alebo tiež infrakabína je obvykle drevená kabína podobná saune, ktorá pomocou infračerveného žiarenia prehreje telo do svalových tkanív a k intenzívnemu poteniu tak dochádza už pri teplote okolo 50 °C čiže v prostredí, ktoré nezaťažuje organizmus. Procedúra v infrasaune sa môže absolvovať pred športovaním, rehabilitačnou či regeneračnou aktivitou, pred kozmetickým ošetrením pleti alebo pred pobytom v chladnom prostredí.

Infrasauna má oproti klasickej saune nižšie nákupné aj prevádzkové náklady. Nepotrebujete ani žiadne ďalšie miesto pre odpočiváreň alebo miestnosť na ochladzovanie. Stačí vám klasická sprcha. A to nie je všetko, infrasaunu stačí umiestniť kamkoľvek, kde je rovná podlaha s krytinou a prívodom elektriny 230 V.
 

Aké sú prínosy saunovania v infrasaune?

Energia produkovaná infračervenými lúčmi vylučuje z tela až trikrát väčší obsah škodlivých látok v porovnaní s tradičnou saunou. Infrasauna umožňuje saunovanie aj pri nižších teplotách, čo predstavuje jednu z jej najväčších výhod. Klasická sauna je vytvorená na pobyt v prostredí vyhriatom na vysoké teploty, čo nie je vhodné pre každý organizmus. Avšak, vďaka infrasaune si môžu pobyt v zdraviu prospešnom teple užiť aj kardiaci, astmatici a ľudia s mnohými inými zdravotnými ťažkosťami. Dokonca sa odporúča aj deťom.

Infrateplo má na ľudský organizmus mnoho pozitívnych účinkov. Detoxikuje, posilňuje imunitu a ozdravuje organizmus. Účinky infrasauny sú zrejmé a ich vplyv na zdravie je naozaj veľký.

Infrasaunu vyhrejete už za 10 minút. Môžete ju využiť na plnohodnotné a intenzívne potenie, rovnako tak pre krátky pobyt, ktorý vám prehreje a uvoľní boľavý chrbát. Ak máte bolesti, stačí vám pobyt v infrasaune do tej chvíle, kým začne telo vytvárať pot. Kvalitné infrateplo dosahuje veľké rehabilitačné účinky a pomáha aj s bolesťami chrbtice, kĺbov, svalovou horúčkou a mnohými inými problémami. Ako dlho byť v infrasaune? Odborníci odporúčajú 20 – 30 minút. Je perfektná pri redukcii hmotnosti. Za 30 minút saunovania v infrasaune spálite až 600 kilokalórií!

Pobyt v infrasaune efektívne odstraňuje celulitídu a stimuluje krvný obeh. Používanie infra sauny urýchľuje akýkoľvek program zameraný proti celulitíde. Urýchľuje hojenie poranení kože – popáleniny, jazvy, odreniny, rezné rany) a je vhodná ako podporná liečba pri akné aj lupienke. Pomáha telu uvoľňovať endorfíny, ktoré sú zodpovedné za naše pocity dobrej nálady a pohody. Z tela sa vyplavujú toxické látky – pre porovnanie vo fínskej saune ich vylúčime v pote 5 %, v infrasaune až 15 %.

Výskumom bolo preukázané, že po použití bežnej sauny sa v pote človeka nachádza 95-97 % vody. Po použití infrasauny, vďaka možnosti hĺbkového prehriatia tkanív, je v pote obsiahnutá voda len 80-85 %, zvyšok tvoria tukové bunky a cholesterol, v tukoch rozpustené jedy, ťažké kovy, kyseliny, sodík a čpavok. Posilňuje krvný systém a upravuje tlak na správne hodnoty. Znižuje tiež svalové napätie. Vaše svaly sa uvoľnia a odstránite aj stuhlosť kĺbov a tým aj celých končatín. Prináša úľavu aj v menopauze, znižuje ňou spôsobené bolesti hlavy, nervozitu aj depresie a pomáha pri poruchách spánku. Zvyšuje taktiež obranyschopnosť organizmu a posiluje imunitný systém. Pomáha pri zápaloch žíl a kŕčových žilách. Odstraňuje opuchy končatín.

Výhody infračerveného sálavého tepla, ktoré rozširuje cievy, využívame pri liečbe svalov a menej závažnych poškodeniach tkaniva. Terapia infrasaunou sa vysoko odporúča aj starším osobám, kde pomáha pri svalových stuhnutiach.

Potenie v infrasaune umožňuje telu prirodzený spôsob detoxikácie. Tento proces napomáha hlbokému prenikaniu infračervených lúčov, ktoré zahrievajú vrstvy podkožného tuku a stimuláciou krvného obehu redukuje celulitídu. Podkožný tuk sa vďaka tomu z tela uvoľňuje spoločne s potom. S tým súvisí aj čistenie kože, ktorá sa otvorenými pórmi zbaví nečistôt a odstraňuje odumreté kožné bunky. To všetko spevňuje pokožku a zmierňuje vytváranie vrások a prispieva k jej zdravému vzhľadu.
 

Na záver saunovania

Pri každom saunovaní nezabudnite na pitný režim. Potením strácame veľa tekutín a ich priebežné dopĺňanie je nesmierne dôležite. Zároveň ešte jedno odporúčanie. V saune by sme mali ležať. Naše telo sa vďaka tomu nachádza v rovnakej teplotnej hladine, vďaka čomu si saunovanie vychutnáme dlhšie. Rovnako prospešné je použitie saunovej čiapky, ktorá chráni vašu hlavu pred nadmerným prehriatím a pod celé telo si pokladáme saunový uterák.
 

Fínska sauna

Fínska sauna je rozšírená v Európe, najmä v jej severnej časti, odkiaľ pochádza aj jej názov. Ide o teplovzdušný jednopriestorový kúpeľ s nízkou relatívnou vlhkosťou prostredia.

Teplota v saune dosahuje 65 – 90 °C v závislosti od zvolenej polohy, pri strope môže dosiahnuť až 100 °C. Relatívna vlhkosť vzduchu je nízka, pohybuje sa v rozpätí 3 až 8 %. Pre tento typ sauny je charakteristický krátky parný náraz a mechanické dráždenie pokožky šľahaním metličkami alebo inými prostriedkami pred ukončením pobytu v potiarni. Telo sa ochladzuje na vzduchu, vo vode alebo v inom prostredí. Cyklus saunovania sa obvykle opakuje dva až trikrát.
 

Účinky saunovania vo fínskej saune:

  • zvýšené prekrvenie a prehriatie môže zlepšovať pohyblivosť svalstva a kĺbov, poprípade znižovať bolesti
  • zvyšuje sa potenie a stúpa činnosť mazových žliaz - dôkladné vypotenie odplavuje nečistoty z kože, čo má značný kozmetický význam
  • význam má aj ako prevencia rôznych chorôb z nachladnutia - sauna patrí k najvšestrannejším otužovacím procedúram
  • telo sa zbavuje odpadových látok
  • saunovanie zabezpečí dobré prekrvenie mozgu, končatín, kože
  • prudkým zahrievaním a následným ochladením sa rozširujú a zužujú cievy, čím sa stávajú elastickejšie
  • saunovanie po veľkej námahe telo zbavuje únavy
  • správne saunovanie sprevádza správna pitná kúra

Základom procesu saunovania je striedanie pôsobenia tepla a chladu. Tento proces spôsobuje rozšírenie krvných ciev, zrýchlenie krvného obehu a vylučovanie množstva potu. Takto fínska sauna prospešne pôsobí na telesné orgány a procesy v ľudskom tele. Ovplyvňuje nielen náš súčasný fyzický i psychický stav, ale je tiež prevenciou, príjemným a účinným spôsobom, ako predchádzať chorobám a stresu.
 

Pravidlá správneho saunovania alebo ako sa správne saunovať?

Návšteva sauny má svoje zdravotné aj spoločenské pravidlá. Ako sa správne saunovať, aby ste zo sauny odchádzali uvoľnený a svieži?

1. Pred vstupom do sauny sa osprchujte.

2. Z hygienických dôvodov si vždy sadajte na prestieradlo alebo uterák.

3. V saune nehovorte. Ak je to potrebné, tak len šeptom. Nechcete predsa ostatných rušiť v ich relaxácii.

4. Počas saunovania masírujte pokožku špeciálnymi pomôckami. Otvoria a vyčistia sa póry a koža sa viac prekrví. Použiť môžete napríklad sisalové rukavice, masážnu hlavicu alebo eukalyptovú metličku.

5. V saune vydržte len tak dlho, ako vám to bude príjemné. Fíni si svoj čas nemerajú, my sme zvyknutí na maximálne 15 minút. S odpočítavaním vám pomôžu presýpacie hodiny.

6. Udržujte v saune stálu teplotu a vlhkosť.

7. Po opustení miestnosti si najskôr opláchnite tvár studenou vodou, osprchujte sa a potom vlezte do ochladzovacieho bazénika. Prečo práve v tomto poradí? Vaše telo sa najskôr musí vyrovnať s teplotným šokom a sprchou spláchnete všetky nečistoty, ktoré sa počas saunovania z pokožky uvoľnili.

8. Pobyt v saune striedajte s odpočinkom v relaxačnej miestnosti.
 

Kedy navštíviť saunu a v akých prípadoch sa jej radšej vyhnúť?

Hoci má sauna blahodarné účinky na zdravie, veľké teplo je tiež záťažou pre váš organizmus. Saune sa radšej vyhnite, ak:

  • ste prechladnutý
  • ste príliš unavený
  • ste pili alkohol
  • máte hlad, smäd alebo ste naopak prejedený
  • máte kožné problémy
  • beriete lieky alebo máte chronické zápaly
  • necítite sa celkovo vo svojej koži
  • sa s partnerom snažíte o dieťa. (Saunovanie predstavuje riziko pre páry, ktoré sa snažia o bábätko. Vysoká teplota totiž môže mať negatívny vplyv na spermie a plodnosť mužov. Ani tehotným ženám sa saunovanie všeobecne neodporúča vzhľadom na to, že predstavuje nebezpečenstvo vzniku vrodených chýb dieťaťa).
     

Kedy je naopak vhodná?

  • celoročne, keď nemáte žiadne kontraindikácie
  • v rámci odpočinku
  • v netréningový deň
  • pri príprave na preteky v teplejšom podnebí
     

Čo si z toho vziať?

Saunovanie nie je len spôsob, ako sa poriadne zahriať a odpočinúť si po náročnom dni. Ak budete dodržiavať základné pravidlá saunovania, dočkáte sa aj ďalších benefitov. Medzi najčastejšie výhody patrí podpora imunity, funkcie srdca a ciev, zdravá pokožka, psychická pohoda alebo zvýšenie hladiny rastového hormónu. Práve to môže pomôcť s rastom svalov a so športovým výkonom. Dôvodov, prečo dať saunovaniu šancu, je teda množstvo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia