Kategórie
 
 
 
 
 

Nevyhnutné bazénové príslušenstvo pre vnútorné bazény

Príjemné chvíle strávené v bazéne si môžete dopriať po celý rok, ak ho umiestnite do interiéru. Aké príslušenstvo budete potrebovať na jeho prevádzku? To sa dozviete v nasledujúcom článku.

Ohrev vody v bazéne

Voda v bazéne by mala sa mala pohybovať v rozmedzí 25 – 28 °C. Aby ste dosiahli požadovaný komfort, bude potrebné ju ohrievať. Na ohrev v interiérových bazénoch máte k dispozícii nasledovné možnosti.

Výmenník tepla

Bez ohľadu na rozmery bazéna môžete využívať výmenník tepla. Toto zariadenie ako zdroj energie využíva vodu zo solárnych kolektorov, tepelného čerpadla alebo plynového kotla, ktoré slúžia zároveň na vykurovanie domu. Dosiahnete tak výbornú účinnosť, musíte však počítať s vyššími prevádzkovými nákladmi. Nevýhodami môžu byť tiež tepelné straty vo vedení a zložitejšie zapojenie.

Tepelné čerpadlo

Vodu v bazéne môžete ohrievať aj pomocou tepelného čerpadla, najčastejšie voda/vzduch. To odoberá energiu zo vzduchu z okolia a odovzdáva ju vode pretekajúcej cez výmenník. Pri výbere čerpadla skontrolujte údaj o výkone v kW, dôležitá je tiež efektivita COP. Platí, že čím sú tieto hodnoty vyššie, tým je tepelné čerpadlo výkonnejšie. Požadovaný výkon vypočítate podľa štartovacej a požadovanej teploty vody a objemu bazéna. Prepočítajte si tiež výkon potrebný na udržiavanie teploty.

Elektrický ohrev

O niečo viac nákladným, čo sa týka elektrickej energie, je elektrický ohrev, pri ktorom z 1 kW elektriny získate len 1 kW tepelnej energie. Tento spôsob je preto vhodný len pre menšie vnútorné bazény a vírivky. Elektrický ohrev je možné pripojiť k bazénovej filtrácii. Ak máte bazén so slanou vodou, nezabudnite na vhodný výber materiálu. Dlhú životnosť ponúka v tomto prípade titán.

Bazénová filtrácia

Aby bola voda v bazéne stále čistá, budete potrebovať filtráciu. Vybrať si môžete z dvoch typov.

Kartušová filtrácia

Tento typ je vhodný do malých bazénov do 8 m3 a víriviek. Kartušová filtrácia funguje na princípe prečerpávania vody cez komoru s kartušou. Kartuša je filtračná vložka z vystuženého papiera, ktorý slúži na zachytávanie nečistôt. Výhodou je nízka cena, nevýhodou nižší výkon — len do 6 m3/h a potreba častého oplachovania a výmeny.

Piesková filtrácia

Ak hľadáte riešenie k vnútornému bazénu s objemom od 9 m3, vhodnejšia je piesková filtrácia. Tento typ nevyžaduje zložitú údržbu. Potrebné bude len pravidelne preplachovať náplň, ktorou môžu byť filtračný piesok a sklo. Piesková filtrácia poskytne dostatočne vysoký výkon na starostlivosť o čistotu vašej vody, pričom je k nej možné pripojiť aj ďalšie zariadenia. Pri výbere zvoľte model, ktorý zodpovedá objemu vášho bazéna.

Bazénový vysávač a ďalšie potreby na čistenie bazéna

Odstrániť nečistoty z dna, stien a vodnej linky vám pomôžu bazénové vysávače. K dispozícii sú ručné akumulátorové aj robotické vysávače do bazéna. Pri výbere vhodného modelu sa riaďte niekoľkými parametrami. Do úvahy bude potrebné vziať tvar a veľkosť bazéna. Od toho bude závisieť aj to, či vám bude lepšie vyhovovať ručný alebo automatický model. Automatické bazénové vysávače sa odlišujú tiež šírkou čistiacej plochy a dobou čistenia.

Bazénová chémia

Kvalita vody závisí od účinnej filtrácie, ktorá odstraňuje z vody nečistoty. Všetky drobné čiastočky a tiež riasy a mikroorganizmy odstránite pomocou bazénovej chémie. Bazénová chémia sa aplikuje pri pH vody pH 6,8 – 7,4, kedy dosahuje požadovaný účinok. Pred jej použitím je preto potrebné skontrolovať pH a aplikovať prípravok na jeho zníženie alebo zvýšenie.

Bazénová chémia môže byť chlórová a bezchlórová. Prípravky s obsahom chlóru ničia baktérie, vírusy aj riasy. Jeho používanie však mnohých odrádza kvôli zápachu. Ľuďom s citlivou pokožkou môže navyše spôsobovať problémy. Preto je dnes čoraz častejšie preferovaná bezchlórová bazénová chémia. Tento typ využíva aktívny kyslík, striebro a peroxid vodíka a vyhovuje aj alergikom. Samozrejmosťou je účinnosť voči mikroorganizmom a riasam.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia