Kategórie
 
 
 
 
 

Najčastejšie chyby pri starostlivosti o saunu

Sauna je obľúbeným miestom relaxácie a oddychu. Mnohí majitelia však často pri jej údržbe nepostupujú správne. To následne môže viesť k poškodeniu zariadenia, kožným problémom alebo k zraneniu. V tomto článku sa preto pozrieme na najčastejšie chyby pri starostlivosti o saunu. Dozviete sa tiež, ako im predchádzať, aby ste si ju mohli užívať naplno a bezpečne.

Nedostatočná príprava pred saunovaním

Starostlivosť o saunu sa začína už pri vstupe do sauny. Pred saunovaním je základom dôkladne si umyť pokožku, aby ste z nej odstránili všetky nečistoty, pot a kozmetiku. Ak tak neurobíte, môžete ich zvyšky zanechať na drevených častiach sauny. Najmä zvyšky kozmetiky alebo telového krému navyše reagujú s teplom, môžu tiež spôsobiť aj podráždenie pokožky.

S uterákom alebo bez?

Či už máte doma fínsku saunu alebo infrasaunu, mali by ste do nej vstúpiť vždy len s uterákom. Uterák neposlúži len na lepšie odvádzanie potu od pokožky, minimalizuje tiež kontakt tela s drevom. Jeho používaním predídete poškodeniu povrchov a ich nasiaknutím vyplavovanými nečistotami z tela.

Používanie nesprávnych čistiacich prostriedkov

Jednou z najčastejších chýb pri údržbe sauny je používanie nesprávnych čistiacich prostriedkov. Prípravky, ktoré nie sú zvlášť určené na starostlivosť o saunu, môžu obsahovať príliš veľa chemikálií. Tie môžu poškodiť drevo alebo iné materiály. Iste by ste sa mali vyvarovať používania čistiacich prostriedkov na báze chlóru.

Vhodným riešením sú čistiace prostriedky pre sauny vyrobené z prírodných zložiek. Tieto prípravky sú menej agresívne. Vhodným je, napríklad, špeciálny čistič fínskych sáun a na drevené plochy Lacoform, ktorý nájdete aj v našej ponuke.

Škodí aj priveľa vody

V snahe dôkladne vyčistiť drevené povrchy sa často stáva, že dochádza k ich častému premočeniu. Priveľmi mokrá handra však drevu škodí a môže nenávratne stmavnúť. Vzhľadu dreva škodí aj meď. Keď vyberáte doplnky do sauny, siahnite preto radšej po dreve.

Nedostatočná starostlivosť o drevené časti

Drevo v saune je vystavované vysokým teplotám a vlhkosti, čo môže spôsobiť jeho opotrebenie a poškodenie. V tomto smere je ale veľmi veľkou chybou používanie agresívnych moridiel, farieb alebo inej chemickej ochrany dreva vo vnútri sauny. Tie môžu drevo poškodiť, teplo navyše spôsobuje uvoľňovanie zdraviu škodlivých výparov.

Na údržbu dreva sa preto z toho dôvodu odporúča používať iba špeciálne prostriedky, ktoré sú menej agresívne a šetrnejšie. Drevo v saune by malo byť pravidelne natierané napríklad ochranným parafínovým olejom alebo voskom, ktorý pomôže predĺžiť jeho životnosť a udržať ho v dobrom stave. Parafínový olej preto nájdete v mnohých kvalitných prípravkov na údržbu sauny.

Nezabudnite na saunové kamene

Pozornosť by ste mali venovať aj saunovým kameňom. Niekoľkokrát ročne ich prekladajte, vhodné je tiež každý rok zakúpiť nové. Je to preto, že časom strácajú svoje fyzikálne vlastnosti. Krehnú a zvetrávajú sa, až sa nakoniec môžu rozpadnúť.

Nedostatočné vetranie sauny

Každá sauna potrebuje správne vetranie. Pokiaľ výmenu vzduchu za čerstvý zanedbáte, bude sa v nej udržiavať vysoká vlhkosť. Tá je živnou pôdou pre plesne. Je preto dôležité, aby ste po každej návšteve sauny nechali dvere úplne otvorené a otvorili aj vetraciu klapku. Pomôže tiež, ak niekoľko minút po saunovaní necháte pustenú saunovú pec. Vysoká teplota podporí odparovanie vody zo všetkých povrchov. Dbajte tiež o to, aby ste v saune nenechávali vedro alebo inú nádobu s vodou, čím by sa zbytočne zvyšovala vlhkosť vzduchu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia