Kategórie
 
 
 
 
 

Modrá skalica bezpečnosť pre vaše zdravie

Modrá skalica bezpečnosť pre vaše zdravie

Modrá skalica je všeobecne známy názov pre pentahydrát síranu meďnatého (CuSO4). Predtým bola často používaná pre úpravu vody v bazénoch. Vzhľadom k jej toxicite a problematickému dávkovanie sa od používania upustilo. Nahradená je bezpečnejšími prostriedkami - bazénová chémia určená špeciálne pre údržbu vody v bazéne.

BEZPEČNOSŤ

Modrá skalica je veľmi toxická, pri požití spôsobuje zvracanie a hnačky s prímesou krvi. Je veľmi nebezpečná pre vodné organizmy. Obrovský problém vznikne pri požití, nebezpečné je však aj kúpanie v predávkovania vode. Klasický prípad sú zelené blond vlasy, je to prvé varovanie. Dlhodobé kúpanie v takejto vode spôsobí zdravotné problémy. Nebezpečné je použitie do bazénov pre deti.

POUŽITIE

Modrá skalica sa používa na výrobu v chemickom priemysle, napríklad na výrobu minerálnych farieb, na morenie dreva a ďalšie. Vzhľadom k jej vlastnostiam sa predtým používala na ničenie rias a k potlačeniu ich rastu v bazénovej vode. Tento prežitok sa stále viac objavuje v návodoch ako ušetriť na diskusných fórach a iných weboch. Nepoužívajte síran meďnatý s materiálom PVC Síran meďnatý je veľmi účinný prostriedok pre odstraňovanie rias. Našťastie však pre údržbu bazéna nie je príliš používaný, pretože má tendenciu zafarbiť povrch bazénu veľmi sýtou modrou. Spôsobuje škvrny na vnútornom plášti z PVC a zanecháva originálne zelené odlesky na odfarbených svetlých vlasoch.

DÁVKOVANIE MODREJ SKALICE

Veľký problém je dávkovanie modrej skalice. Predtým bola doporučovaná dávka modrej skalice 5 gramov na meter kubický vody. Teraz sa čoraz častejšie objavujú názory, že aj táto dávka je pre ľudský organizmus nebezpečná.

Ďalší problém s dávkovaním je kontrola množstva aktívnej látky vo vode. V klasických bazénárských obchodoch so testery na modrú skalicu neobjavujú. Modrá skalica z vody nevyprchá, zostáva neustále obsiahnutá vo vode a mizne z vody veľmi pomaly. Preto je veľmi zložité, odhadnúť obsah účinnej látky v bazéne. Hrozí predávkovanie, alebo naopak malý obsah účinnej látky, tým pádom žiadny účinok.

ODPORÚČANIA

U domácich bazénov je obrovská výhoda. Čo si do bazéna nasypete, v tom sa budete kúpať. Je to len Vaša voľba. Z dlhodobej praxe odporúčame používať overené prostriedky pre údržbu bazéna. Najlepšie u firiem, ktoré majú skúsenosti s predajom bazénovej chémie.

Použitie modrej skalice neodporúčame z dôvodu rizika predávkovania, ťažkého meranie aktuálneho množstva aktívnej látky. Navyše aj napriek použitiu modrej skalice je potrebné upravovať vodu pomocou chlóru alebo bezchlórovú metódou (oxidovať nečistoty). Iba s modrou skalicou sa voda v bazéne začne kaziť. Ak chceme prevádzkovať lacno domáci bazén a máme na údržbu čas, použijeme chlórnan sodný. Nevýhodou je obrovské množstvo času stráveného údržbou. Chlórnan sodný by sa mal aplikovať každý deň, ručne, prípadne pomocou automatického dávkovača.

V pomere cena výkon odporúčame chlórové tablety do bazéna. Podľa veľkosti bazénu a veľkosti tablety vydrží jeden až tri týždne. Tým sa čas strávený nad údržbou bazéna skráti na minimum. Viac informácií v článku Chlórové tablety do bazéna, 3v1, 4v1, aké vlastne vybrať? Raz za 2 mesiace odporúčame vykonať chlórové ošetrenie vody - chlór šok. Viac informácií nájdete v článku Chlór šok, ako ho použiť, dávkovanie do bazéna, zloženie a ďalšie rady.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia