Kategórie
 
 
 
 
 

Bazén svojpomocne? Naozaj je to také jednoduché?

Bazén svojpomocne? Naozaj je to také jednoduché?

Mať vlastný bazén na záhrade je komfort, aký nahradí máločo. Osviežiť sa v letných horúčavách a pritom zoceľovať svoje fyzické zdravie - krásna predstava. Z tohto dôvodu sa preto mnoho majiteľov rodinných domov rozhodne pre stavbu bazénu svojpomocne. Vidina ušetrených peňazí a hrdosti na vlastnú prácu sú silnou motiváciou. Nie je to však vôbec také jednoduché.

Stavba bazénu svojpomocne začína úpravou pozemku

V prvom rade sa musíte uistiť, že váš pozemok je vhodný na stavbu bazéna. Musí byť jednak dosť veľký, ale zároveň aj rovný. Ak sa nejakým smerom zvažuje alebo stúpa, prípadne sú na ňom iné nerovnosti, je potrebné ho vyrovnať. Samozrejme platí, že na mieste kde budete kopať, nesmú byť položené potrubia a prípadné iné rozvody. Mohli by ste ich totiž poškodiť.

Výkopové práce, konkrétne ich dĺžka a náročnosť, závisia od viacerých faktorov. Od zloženia pôdy, veľkosti zamýšľaného bazéna a použitej technológie. Samozrejme platí, že s bagrom ich dokončíte rýchlejšie.

Po tom, čo máte hotovú jamu, je potrebné vysypať jej dno štrkom, prípadne obdobným materiálom. Steny je potrebné obtiahnuť odolnou geotextíliou. Nasleduje základová betonáž. Majte na mysli to, že betón je potrebné nechať zrieť aspoň týždeň. Na dno jamy je potom potrebné položiť aj špeciálny bazénový extrudovaný polystyrén - podložku.

Stavba bazénu pokračuje montážou

Ďalším krokom je umiestnenie bazénovej vane - skeletu. Ten si zakúpite v celku od špecializovaných výrobcov či predajcov. Na jeho umiestnenie do jamy budete potrebovať žeriav. Po tom, čo je bazénová vaňa uložená na betónový podklad, nasleduje montovanie skimmerov, prípadne trysiek či svetiel (a s tým suvisiace elektroinštalácie). Ďalším krokom je obvodová betonáž, ktorá prebieha súbežne s postupným napĺňaním bazéna.

Popritom musíte tiež myslieť na umiestnenie filtračného systému. Je potrebné ho napojiť na bazén a niekde aj samotný filter umiestniť. Majitelia rodinných domov ho zvyknú namontovať do garáže, prípadne do dreveného domčeka či šopy. 

Posledným krokom stavby bazéna svojpomocne je zvyčajne pokladanie dlažby, prípadne okolité dekorácie.

Je potrebné myslieť na to, že tento opis je značne zjednodušený a napríklad stavba murovaného bazéna má inú postupnosť. Samotné trvanie stavby možno odhadnúť na 2-4 týždne, v závislosti od použitých postupov a zručností práce.

Oveľa jednoduchšou alternatívou stavby bazénu svojpomocne je zakúpenie si nadzemného modelu. Ponuka je mimoriadne široká. Dnes už sú k dispozícii aj objemné nadzemné bazény, ktoré spĺňajú požiadavky aj tých najnáročnejších. Ak si však stále nie ste istí, aký si vybrať, radi vám poradíme.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia