Kategórie
 
 
 
 
 

Bazén s chlórom vs. bazén so slanou vodou

Bazén s chlórom vs. bazén so slanou vodou

Chlór sa na dezinfekciu a čistenie bazénov používa už vyše 50 rokov. Technológie však neustále napredujú a aj v tejto oblasti je badateľný pokrok. Jednou z mladších alternatívu ku chlóru sú bazény so slanou vodou. Mnohí na ne nedajú dopustiť a tvrdia, že sú neporovnateľne zdravšie. Je to však naozaj tak? Aké sú ďalšie rozdiely?

Bazény s chlórom sú osvedčenou klasikou

 

Chlór, ako čistiaci a dezinfekčný prostriedok v bazénoch, je stálicou už niekoľko dekád. Charakteristický zápach krytých plavární pozná snáď každý. Dostupnosť chlóru ho však predurčuje aj na používanie pri domácich bazénoch na záhrade.

 

Funkčný princíp je mimoriadne jednoduchý. Po pridaní chlóru do vody dochádza k likvidácii mikročastíc a mikroorganizmov pomocou chemickej reakcie. Nejde o žiaden zložitý proces, takýto bazén si vyžaduje na svoje fungovanie iba čerpadlo, filter a samotnú chemikáliu. Nič iné. Vhodné je však mať aj nejaký spôsob na meranie hodnôt chlóru v bazéne, resp. na jeho reguláciu.

 

Najväčšou výhodou bazénov s chlórom sú nízke počiatočné náklady. Používanie tejto chemikálie je jednoduché, praktické a cenovo dostupné. Chlór navyše nespôsobuje koróziu a iné poškodenie filtrov, potrubí či hadíc.

 

Žiaľ, nevýhod má tiež viac než dosť. Tou najzjavnejšou je jeho vplyv na ľudské zdravie a komfort. Privysoké hodnoty chlóru v bazéne spôsobujú podráždenie očí, pokožky a vlasov. Nehovoriac o charakteristickom zápachu, ktorý môže niekomu prekážať. Existuje viacero spôsobov, ako znížiť chlór v bazéne, niekedy však nepomôžu ani tie. Pri zvýšenej citlivosti na túto chemikáliu stačí na podráždenie aj minimálne množstvo.

 

O takýto bazén sa treba pravidelne starať. Niekedy dokonca aj na týždňovej báze. Nie je podstatné vedieť len to, ako znížiť hodnotu chlóru v bazéne, ale aj naopak. Stačí totiž, že naprší, prípadne bolo príliš horúco a hodnoty chlóru v bazéne je potrebné zvýšiť.

 

Bazén so slanou vodou

 

Jednou z najčastejších alternatívu ku chlóru je používanie slanej vody. Pozor, nie morskej vody. Ani v tomto prípade dokonca neabsentuje chlór. V bazéne so slanou vodou prebieha proces zvaný elektrolýza, ktorým sa ho získava iba minimálne potrebné množstvo.

 

Na to, aby k tejto chemickej reakcii mohlo dôjsť, je okrem filtrácie a čerpadla k bazénu potrebné aj ďalšie zariadenie. Takzvaný solinátor, alebo tiež chlorinátor, prípadne sa uvádza tiež označenie soľný generátor. Vstupné náklady sú teda o poznanie vyššie, než pri bazéne s chlórom.

 

Výhodou, ktorú však pocítite hneď na úvod, je skutočnosť, že slaná voda nedráždi oči a pokožku, respektíve v porovnaní s chlórom iba minimálne. Na údržbu takéhoto bazéna, respektíve vody v ňom je potrebných oveľa menej chemikálií. Paušálne prevádzkové náklady sú nižšie a starostlivosť o bazén so slanou vodou jednoduchšia.

 

Soľ však má pomerne výrazné negatívne vplyvy na bazénové príslušenstvo, či už ide o filtráciu, potrubia, ale napríklad aj osvetlenie. Už pri konštrukcii bazéna je teda potrebné vybaviť ho takými súčasťami, ktoré vplyvu slanej vody dokážu odolať. Opäť ide o navýšenie počiatočnej investície.

 

V pomyselnom súboji bazén so slanou vodou verzus bazén s chlórovou vodou neexistuje jednoznačný víťaz. Najmä ak sa do úvahy berú nielen zdravotné a prevádzkové hľadiská, ale aj ekonomické. Bazén so slanou vodou je jednoznačne šetrnejšou voľbou, ale výrazne finančne nákladnejšou. Na druhej strane je chlór overená klasika, ktorá tu s nami ešte nejaký ten čas bude. Ak chcete poradiť, ktorá alternatíva je vhodnejšia pre vás, neváhajte nás kontaktovať.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia