Kategórie
 
 
 
 
 

6+1 otázok, ktoré máte k nadzemným bazénom

6+1 otázok, ktoré máte k nadzemným bazénom

Majitelia, respektíve budúci majitelia, bazénov majú mnoho otázok. Rozhodli sme sa spísať pre vás odpovede na tie najčastejšie sa opakujúce z nich. Ako nájsť dieru v bazéne? Ako v ňom znížiť hodnoty chlóru, prípadne zvýšiť pH? Ako si vybrať bazén? Čítajte ďalej a dozviete sa odpovede nielen na tieto otázky.

Ako nájsť dieru v bazéne?

 

Predstava diery v bazéne vyvoláva hrôzu u nejedného majiteľa. Nečudo, aj malá trhlina môže spôsobovať vytekanie vody a tým pádom rastúce účty za jej náhradu. Ak ste si všimli, že vodu dopĺňate častejšie, ako zvyčajne, môžete mať dočinenia s dierou v bazéne. 

 

Jedným z najúčinnejších spôsobov, ako ju nájsť, je s použitím potravinového farbiva. Zoberte do ruky kvapkadlo s jeho obsahom a na rôznych miestach v bazéne, vrátane tých pod hladinou a pri dne, ho kvapnite. Ak niekde v blízkosti je diera, tak vplyvom fyzikálnych zákonov začne farbivo plávať tým smerom.

 

Ešte predtým sa však uistite, že nie je deravé žiadne potrubie či iné rozvody vedúce do bazéna. Skontrolujte filtre, tesnenia, prípadne čerpadlo či rôzne ohrevné systémy, ak ich používate.

 

Ako vyčistiť bazén?

 

Bazén je možné čistiť hneď viacerými spôsobmi. Povrchové nečistoty, napríklad lístie, je možné z hladiny vybrať teleskopickou tyčou so sieťkou. Veľa z nich zachytí tiež skimmer, ktorý by na žiadnom bazéne nemal chýbať. Efektívne je tiež používanie kartušovej či pieskovej filtrácie.

 

Iné to však je s nečistotami a časticami, ktoré spadli na dno. Na ich odstránenie je najúčinnejší špeciálny bazénový dnový vysávač

 

Steny bazéna zasa vyčistíte iba pri jeho vypustení, zvyčajne pred začiatkom sezóny. Na odstránenie biofilmu a vápenných usadenín budete potrebovať špeciálne chemické prípravky.

 

Ako znížiť chlór v bazéne?

 

Hodnoty chlóru v bazéne by nemali presahovať 0,3 miligramov na liter vody. Pri vysokých koncentráciách je tento dezinfekčný prostriedok dráždivý pre oči, pokožku a dýchacie cesty.

 

Na jeho zníženie existujú dva efektívne spôsoby. Tým prvým je použitie chemických prípravkov označovaných ako „chlór mínus“. Ich aplikáciou do bazéna dokážete jeho hodnoty pomerne rýchlo znížiť.

 

Druhým spôsobom je mechanické znižovanie. To môžete dosiahnuť odpúšťaním či výmenou vody, alebo jej prevzdušňovaním pomocou trysiek či inej vzduchotechniky.

 

Ako dlho filtrovať vodu v bazéne?

 

Pravda je taká, že ak chcete v bazéne dosiahnuť priezračnú a zdravotne nezávadnú vodu, filtrovať musíte pomerne často. Pri bazénoch s plochou do 20 metrov štvorcových odporúčame absolvovať tento proces s aspoň dvakrát denne.

 

Dôležité je nielen filtrovať v pravidelných intervaloch ale aj dostatočne dlho. V závislosti od znečistenia a množstva vody v bazéne by filtrácia mala bežať minimálne 3 hodiny. Ak máte časovač a nechce sa vám filtračný systém v kuse zapínať a vypínať, nastavte si jeho spustenie na dvojhodinové intervaly s hodinovým programom.

 

Ako rýchlo ohriať vodu v bazéne?

 

Ak chcete vodu vo svojom bazéne ohriať čo najrýchlejšie, ideálne je siahnuť po osvedčených technológiách. Jedným z najjednoduchších spôsobov je použitie takzvanej solárnej plachty. Tá sa natiahne na hladinu bazéna, akumuluje teplo zo slnečných lúčov a odovzdáva ho vode. Tento spôsob je však závislý od slnečného žiarenia.

 

Rýchlejším spôsobom, aj keď s vyššími počiatočnými nákladmi, je použitie bazénového tepelného čerpadla. Alternatívou je tiež použitie prietokového elektrického ohrevu, pri ktorom sú však vyššie prevádzkové náklady.

 

Ako zvýšiť pH v bazéne?

 

Ukazovateľ pH nám hovorí, či je voda v bazéne kyslá, alebo zásaditá. Ak je pH príliš nízke, hrozí korózia rôznych kovových súčastí bazéna a zároveň sa zvyšuje aj výskyt rias a ďalších nežiaducich organizmov. Tento stav je našťastie možné pomerne rýchlo zmeniť.

 

Zvýšiť pH v bazéne dokážete pomocou špeciálnych chemických prípravkov, označovaných ako „pH plus“. Ich použitie je jednoduché - lejú sa priamo do vody v súlade s príbalovou informáciou.

 

Aký bazén si vybrať?

 

Mať vlastný nadzemný bazén, to je snom nejedného majiteľa záhrady. Ako si však vybrať z pomerne širokej ponuky? Vaše rozhodnutie by malo zohľadňovať viacero faktorov. Aký veľký máte pozemok? Koľko ľudí bude bazén využívať? Aký je váš rozpočet na kúpu a následne na prevádzkové náklady?


Ak si nie ste istí, ktorý typ bazéna je pre vás najvhodnejší, neváhajte nás kontaktovať. Nesprávna voľba vám totiž prinesie iba starosti, pričom bazén by mal, práve naopak, prinášať radosť a osvieženie počas horúcich letných dní. Radi vám pri výbere pomôžeme. Spoločne nájdeme riešenie, ktoré bude šité na mieru vašim možnostiam a požiadavkám.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia